Frågor och svar om volontärskap

Vem är det som driver Move?

Move är ett missions- och ungdomskoncept som drivs av Evangelisk Luthersk Mission och Evangelisk Luthersk Mission – Ungdom.

Måste man vara medlem i ELM/ELU för att bli antagen?

Nej, det måste man inte. Move är öppet för alla ungdomar som längtar efter att få komma ut och möta missionens arbete i andra länder och göra en insats.

Finns det någon åldersgräns för att resa med Move?

Ja, du måste vara minst 18 år för att resa som volontär eller på en Moveresa men det finns ingen åldergräns uppåt.

Hur mycket kostar det att resa ut som volontär?

Du betalar en egen andel på 15 000 SEK oavsett om du stannar tre månader eller upp till ett år. Vaccinering och resa till introduktionshelg står du för själv.

Om jag vill resa, men inte har råd. Vad gör jag då?

Då kollar du upp på internet eller på något bibliotek efter något passande stipendium. Det kan vara tidskrävande att söka stipendium men det kan ge utslag och då är det hela värt det. Du kan även kolla med din hemförsamling om de kan stödja din resa.

Vem beslutar om jag blir antagen som volontär?

Det är ELMs Nämnd för Utlandsmission (NUM) som bestlutar vem som blir antagen som volontär. Det är viktigt att du ansöker i god tid och att du beräknar minst tre månader för rekryteringsprocessen.

Kan jag åka var jag vill som volontär?

I dag har Move möjlighet att skicka volontärer till Etiopien, Kenya och Peru. Du får själv komma med önskemål om var du vill vara och vad du vill göra och vi vill försöka tillmötesgå dina önskemål. Men det definitiva beslutet av ELMs Nämnd för Utlandsmission efter samråd med det aktuella land du önskat.

Kan man åka själv som volontär?

Move har som policy att man åker två och två till en plats, men det är bra att du ansöker ändå för det kan vara så att det passar att du reser med någon annan som också sökt på egen hand.

När är deadline för att ansöka som volontär?

Vi har öppet intag så du är alltid välkommen att ansöka. Vanliga utresetillfällen är i januari eller september men även andra möjligheter kan vara möjliga.