Volontär i Östafrika 2023-2024

Bär du på en längtan att åka ut som volontär till hösten eller nästa vår?

I vissa fall sänder vi ut movevolontärer via ELUs ledarutbildning inriktning utland, som ELU driver tillsammans med Glimåkra folkhögskola. Läs mer här och här. För kursdeltagare på inriktning utland förläggs största delen av kursen utomlands och studierna sker på distans utifrån en individuell studieplan och regelbunden handledning. Du kan önska om du vill placeras i Peru eller i Östafrika. I Peru är det en förutsättning att gå ett helt läsår, men när det gäller Östafrika så fungerar det bra att studera ett halvt år (hösttermin eller vårtermin) och vara i fält ca fyra månader.

Vilka arbetsuppgifter skulle jag ha? 

Om du åker som volontär till Östafrika så finns främst möjlighet att arbeta i barnprojekten Bethesda Children Ministry i Nakuru, Kenya eller Asella Children and Youth Ministry i Asella, Etiopien. Det kan handla om att undervisa barnen i engelska eller andra ämnen, hjälpa till med läxor, leka och umgås med barnen eller hjälpa till med andra praktiska uppgifter på barnprojekten. Målsättningen är att du under volontärtiden även kommer att få se andra delar av landet för att få en bred bild av både landet, kulturen och missionsarbetet.

Bethesda Children Ministry, Nakuru, Kenya

Bethesda Children Ministry är ett projekt som arbetar för att möta och rehabilitera gatubarn som befinner sig i Kenyas fjärde största stad, Nakuru. Projektet drivs av Evangelical Lutheran Church in Kenya (ELCK) och ELM är huvudsponsor. Bethesdas verksamhet är uppdelad i olika grenar där varje gren fungerar som en länk i en kedja som börjar där barnet befinner sig, det vill säga på gatan, och slutar när barnet/ungdomen är integrerad i samhället igen. Genom Bethesda får barnet växa upp i en trygg och kärleksfull miljö där de får sina grundläggande behov tillgodosedda, såsom mat, kläder, sjukvård och skolgång.
På rehabiliteringshemmet Bethesda bor det ca 25 barn. Hösten 2011 startade Bethesda ett förebyggande arbete för barn som bor i ett närliggande slumområde. Varje dag går barnen från sitt hem i slummen till Bethesda där de förutom skolgång också får ett mål mat. Skolan heter idag Bethesda Complex Academy och har idag över hundra elever elever.

Asella Children and Youth Ministry, Asella, Etiopien

Enligt UNICEF är Etiopien ett av de länder i världen som har flest föräldralösa barn. Ethiopian Evangelical Lutheran Church (EELC) driver i samarbete med ELM en verksamhet för att hjälpa några av dessa barn. Asella Children and Youth Ministry startades år 2012. Innan ACYM startades drev EELC i samarbete med ELM en internatskola för pojkar i Asella. Det var denna verksamhet som omarbetades och utökades med ett internat även för flickor. Sammanlagt bor ett 30-tal barn och ungdomar på ACYM och de flesta av barnen går på EELCs skola som ligger intill projektet. På ACYM får barnen en trygg och kärleksfull uppväxt där de får mat, kläder, skolgång, sjukvård och den omvårdnad de behöver. Under skolloven åker barnen hem till sina familjer eller sin släkt. Eftersom ACYM ligger på landsbygden så har man också möjlighet att odla och ha kor och andra djur.

Visst låter detta spännande?

Det är berikande att få möta en annan kultur och på ett konkret sätt få göra en insats på missionsfältet – det kommer du inte att ångra. Många har vittnat om att mötet med andra kristna syskon ute i världen gör att man växer i sin egen relation till Gud, och att man blir mer ödmjuk av att bo och leva i ett land som inte har samma ekonomiska välstånd som vi. Du kommer att växa och utvecklas både som person och i ditt lärjungaskap, och du kommer att bära med dig insikter och relationer för resten av livet.

Hur gör jag för att ansöka?

Du fyller i en ansökan. I vissa fall sänder vi ut movevolontärer via ELUs ledarutbildning inriktning utland. Inriktning utland nyfiken på andra kulturer och som vill resa ut i världen för att lära dig mer om mission, mångkultur och olika typer av religionsutövning samt som har en önskan att hjälpa till i missionsarbetet och få lära känna kristna i andra länder. Syftet är att du som kursdeltagarna ska få fördjupad kunskap om missionsarbete i andra länder samt få möjlighet att utveckla ledarrollen i ett internationellt perspektiv.

ELUs ledarutbildning följer läsårstiderna, dvs från mitten av augusti till början av juni, och därför ingår även lov. Utbildningen är studiemedelsberättigad (alla har rätt till två års studier på folkhögskolenivå, efter man fyllt 20 år) med studiebidrag och möjlighet till studielån. I de fall som volontärtjänsten sker utanför ledarprogrammet stödjer Move med en liten fickpeng. Move bekostar internationell resa, lokala resor i tjänsten, visum, boende, försäkring och språkstudier.

Fler frågor?

Om du funderar på något så kanske du får svar på dina frågor här. Om du har fler frågor ska du inte tveka att höra av dig till Rakel Smetana eller Johannes Heule. Du är hjärtligt välkommen att ansöka via formuläret nedan.

Ansök senast 16 april för läsåret 2023-2024!